Bahan-Bahan untuk Direbus:
Bebola ikan
Kek ikan
Mee/Bihun/Kuew Teaw
Sayur sawi
Udang
Cendawan
Ayam (jika mahu)
Sotong (jika mahu)
Telur puyuh (jika mahu)
Bahan-Bahan untuk Sup Steamboat:
1/2 bawang besar (hiris)
1 bawang besar (kisar)
2 bawang putih (kisar)
Sedikit halia (kisar)
Ayam (dipotong kecil)
Rempah sup
Minyak masak
Garam secukup rasa
Air (mengikut jumlah sup yang dikehendaki)
Cara membuatnya:
Panaskan minyak. Tumiskan bawang yang dihiris. Setelah kekuningan, tumiskan bahan yang dikisar. Setelah terbit bau wangi, Masukkan air, garam dan rempah sup. Setelah kuah mendidih. Masukkan bahan-bahan steamboat sedikit demi sedikit dan angkat setelah masak.
* boleh menggunakan periuk nasi @ periuk khas steamboat untuk menyediakannya.
No comments:
Post a Comment