Pages

Sunday, September 4, 2011

NASI TOMATO DAN AYAM MASAK MERAH





Bahan-bahan untuk nasi tomato:
 
4 cawan beras basmathi
1 cawan bawang besar yang dikisar
1 ulas bawang besar yang dhiris
Minyak Ghee atau minyak masak biasa
1 cawan sup tomato
1 cawan susu segar/susu cair
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan air
2 helai daun pandan
2-3 sudu besar serbuk badam
1 batang kayu manis
 
Cara membuatnya:
 
Panaskan minyak. Kemudian tumiskan bawang yang telah dihiris. Setelah naik bau dan kekuningan, tumiskan pula bawang yang dikisar dan kayu manis. Kacau. Masukkan sup tomato, susu dan air. Masukkan beras, garam, gula dan serbuk badam. Masukkan daun pandan. Tutup periuk dan tunggu hingga masak.
 
* Gunakan cawan yang sama
* Para amatur boleh masak menggunakan rice cooker supaya nasi tidak hangus.
 
Bahan-bahan untuk ayam masak merah:
 
Seekor ayam dipotong 12 yang digoreng (jangan garing)
Minyak ghee/minyak masak
1 ulas bawang besar yang hiris
2-3 bunga cengkih
1 batang kayu manis
4 ulas bawang besar, 2 ulas bawang putih dan sedikit halia yang dikisar
1 cawan susu segar/susu cair
1/2 cawan tomato puree
1/2 cawan sup tomato
1 cawan air
garam secukup rasa
gula secukup rasa
2-3 batang serai @ 2-3 helai daun pandan
 
 
Cara membuatnya:
 
Panaskan minyak. Tumiskan bawang yang dihiris bersama kayu manis dan bunga cengkih. Setelah sedikit kekuningan dan naik bau, tumiskan bahan kisar. Setelah naik bau, masukkan sup tomato, tomato puree, air dan susu. Masukkan pula garam dan gula. Masukkan ayam. Gaulkan ayam dengan kuah supaya sebati. Masukkan serai @ daun pandan. Tutup api setelah kuah menjadi sedikit pekat.
 
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment